czwartek, 24 lipca 2014

Angielskie śniadanie





English Breakfast


Pełne śniadanie angielskie zaspokoi głód aż do późnego obiadu.Tradycyjny angielski zestaw śniadaniowy obejmuje: jajka sadzone, smażony bekon, kiełbaski, i czasami plasterki kaszanki (zwanego black pudding), fasoli w sosie pomidorowym, pieczone pieczarki i pomidory, małe placki ziemniaczane i tosty z masłem i marmoladą.Dużo, prawda?

English Breakfast

Składniki na 2 porcje:
4 jajka
4 plastry boczku
4 kiełbaski (np. Parówki)
4 pieczarki (same kapelusze)
6 pomidorki
1 puszka fasoli w sosie pomidorowym (lub fasoli przygotowane siebie - patrz przepis poniżej)
4 placki ziemniaczane (patrz przepis poniżej)
tosty, masło
oliwa z oliwek
sól i pieprz


Oczyścić pieczarki, połączyć z pomidorami cherry na blasze. Skropić oliwą z oliwek, doprawić solą i pieprzem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec przez 5-8 minut, aż zbrązowieje grzybów. W międzyczasie, w dużej patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju grill. Dodaj plasterki boczku i kiełbasy i gotować, aż zbrązowieje. W osobnych patelni usmażyć jajka sadzone.
Na płytach rozłożyć dwa jajka, kiełbaski, fasola, część 2 placki ziemniaczane, grzyby i trzy pomidory. Podawać z grzankami.